GRAFIKA


web grafika, dizajn, optimizacija slika, grafike

Dobre web stranice zahtjevaju i besprijekornu integraciju teksta i grafike. Ovdje su neke natukmice koje bi trebali znati o web grafici:
– Spremati jednostavne slike u .gif formatu, a fotografije u .jpg formatu.
– Veličina slika ne bi smjela biti šira od 600px a rezolucija za web je 72 dpi.
– Što više bitova koristite po pixelu, finiji će biti detalji slike ali i veća “težina”. – Rubove popraviti tako da se poravnaju okviri oblika i tekst. – Paziti na dizajniranje grafike preko pozadinske boje.
Ovdje možete vidjeti kako optimizirati slike za web.

Pred ne tako puno godina, Web je bio tek crno slovo na sivo-bijeloj pozadini, tadašnjoj grafici, ako je je i bilo, trebalo je jako puno vremena da se učita, tako da u ta vremena i nije bilo grafike, no ta vremena su prošla, internet je postao brži i posjetitelji na web stranicam očekuju osim teksta i lijepu grafiku. Opet ako ne znate kako optimizirati tu grafiku za web, slike će se sporo učitavati i posjetitelji neće imati živaca da dočekaju slike i pobjeći će na neke druge stranice. Web pretraživači mogu prikazati samo posebne tipove grafike, dva glavna formata su .gif i .jpg. Važno je znati razliku i odabrati pravi format i napraviti sliku da se učita dovoljno brzo da posjetitelj web stranice ne izgubi volju dok dočeka sliku.
Da bi shvatili koliko dugo treba čekati, uzmite modem od 56,6 trenutno najčešći modem u nas, podijelite veličinu slike sa 4, dakle slika veličine 24K učitavat će se 6 sekundi.
Gif format je najbolji za slike sa malo boja (sadrži do 256 boja), može biti i proziran, a može se i animirati. Također ne gubi na kvaliteti u slučaju da se komprimira.
Jpg format najbolji je za slike sa puno boja, fotografije i skenirane slike.
Pri kompresiji jpg formata gubi se kvaliteta slike, a jpg format nije za slike sa malo boja, jer su veći po težini no što je potrebno. PNG format, je najnoviji web format i podržavaju ga samo noviji pretraživači.
PNG format je kompaktan i prilagodljiv, koristi najbolje osobine gif i jpg formata, može imat prozirnost i veliki broj boja. Kad koristiti koji? Kad imate sliku s malo boja, koristite gif, a kad treba prikazati fotografiju i sliku bogato obojenu, tad koristite jpg.

Povratak na vrh